Echipa ta se află în impas? Este timpul să le pui geniul la treabă!

Conceptul expus și aplicat de Patrick Lencioni în cartea sa ”The 6 Types of Working Genius„ a fost o revelație pentru mine.

M-a entuziasmat, l-am perceput extrem de logic, bine argumentat și a generat un impact major în modul în care percep implementare unei culturi de tip coaching în organizații și echipe.

Autorul susține că este posibil să construim și să fim parte din organizații în care oamenii vin cu drag, determinare și implicare la locul de muncă.

Working genius se referă la aspectele din activitatea profesională la care excelăm, pe care le facem cu plăcere și care, de obicei, nu ne epuizează chiar dacă petrecem 6-8 ore făcându-le. În esență, fiecare dintre noi este înzestrat cu 2 arii de geniu.

În cartea sa, autorul numește 6 tipuri de working genius și este scrisă sub forma unei fabule care merge în culisele unei echipe și a modului în care membrii acesteia gestionează frustrările pe care le au la locul de muncă.

Ne luptăm atunci când suntem chemați să performăm în moduri care nu sunt în concordanță cu ceea ce facem cel mai bine. Firește, cu toții trebuie să ne asumăm sarcini pe care le putem duce la bun sfârșit dar care nu ne sunt pe plac (aceste activități sunt denumite zonele de competență).  Aceste nu reprezintă un impediment major decât dacă este ceva ce trebuie să facem tot timpul. Dacă acesta este cazul, poate duce la epuizare. La fel și însușirea unor atribuții din zona de frustrare, care ne drenează de energie și la care nu suntem performanți în mod natural.

Primul pas către acest cadru organizațional ce poate părea idilic pentru mulți dintre noi începe cu identificarea talentului unic (working genius) al fiecărui angajat și apoi plasarea acestuia oriunde va obține cea mai mare bucurie aplicându-și talentul și va obține cele mai bune rezultate atât pentru el cât și pentru echipă, organizație.

Implică, totodată, oportunitatea oferită angajaților de a colabora îndeaproape cu persoanele care le completează abilitățile pe tot parcursul procesului (de la ideație, la activare și implementare). Practic, anumite persoane sunt potrivite în stadiul de ideație (atunci când descoperim nevoile organizației sau ale unui proiect și oferim soluții, un plan), dar acestea au nevoie suport din partea echipei de activare ( ce implică evaluarea ideilor și soluțiilor) și ulterior din partea celor care gestionează implementarea (punerea în acțiune a planului, monitorizarea implementării și succesului acestuia).

Implementarea cu succes a principiilor descrise de Patrick Lencioni ne susține să găsim cele mai bune modalități pentru ca echipele noastre:

·       să comunice într-un limbaj comun;

·       să își înțeleagă geniile și zonele de frustrare;

·       să evite epuizarea;

·       să își valorifice punctele forte;

·       să abordez provocările potrivite la momentul potrivit;

·       să contribuie la construcția unei organizații performante.

Vrei să afli mai multe? Îți recomand următoarele resurse:

https://coachingforleaders.com/podcast/find-the-right-work-patrick-lencioni/ 

https://www.workinggenius.com/

Acum rămâne întrebarea. Tu ce zonă de geniu ai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *